donderdag 27 november 2014

Voorleesweek in Oostende ……Het hele jaar door


Tijdens de Voorleesweek die loopt van 22 tot 30 november zet Stichting Lezen dit in de kijker. Omdat voorlezen de taalontwikkeling en de fantasie stimuleert. Omdat voorlezen nieuwe werelden opent. Niet alleen bij jonge kinderen, maar ook bij kinderen die zelf al lezen. Volwassenen genieten trouwens net zo hard van mooie woorden. Voor ouderen is voorgelezen worden zelfs vaak de enige toegang tot verhalen..

In Oostende heeft men dit goed begrepen. Diverse stadsdiensten zetten dit om in de praktijk, niet alleen tijdens de Voorleesweek, maar een heel jaar lang.

Voorlezen in de Buurt

Voorlezen in de Buurt is een project van de Stad Oostende waarbij kinderen van de 3de kleuterklas en het 1ste leerjaar , gedurende een schooljaar één keer per maand op een voorleeslocatie in de wijk terecht kunnen. Tijdens de Voorleesweek trekken de voorlezers van dit project naar diverse kleuterklasjes in Oostende om er een uurtje voor te lezen.

Boekbezoek

Bij het project Boekbezoek gaan vrijwilligers een 5-tal keer aan huis voorlezen bij 5- en 6-jarigen bij wie de traditie om voor te lezen niet bestaan. Meteen een leuke kennismaking met voorlezen en boeken, zowel voor ouders en kinderen. Voor de ouders is dit bovendien een aanmoeding om zelf te gaan voorlezen of te vertellen, en samen met hun kind de bib te bezoeken.

De Bibliotheek Kris Lambert

En de mooiste voorleesboeken vind je in de bib natuurlijk. In de veilige vertelhoek kunnen kinderen onderduiken in de bonte en boeiende wereld van boeken : prentenboeken, voorleesverhalen, luisterboeken, sprookjes en eenvoudige informatieve boekjes. Wie voorgelezen wordt ervaart plezier aan verhalen en vindt er heel wat van zijn gevoelens van vreugde en verdriet in terug en leert bij elk verhaal ook nieuwe dingen.

Maar je vindt er niet alleen de traditionele voorlees- en prentenboeken

Er is ook een kleine collectie prentenboeken beschikbaar in andere talen dan het Nederlands. Niet alleen Engels en Frans, maar ook Albanees, Arabisch, Chinees, Hindi, Italiaans, Koerdisch, Turks, Urdu en nog heel wat andere talen. Want voorlezen draait rond gedeeld plezier, gedeeld verdriet, gedeelde verhalen. En dat lukt altijd beter in de eigen moedertaal! De meeste boekjes zijn tweetalig (Engels). Van alle titels vind je ook de Nederlandstalige uitgave in de bib.

In de bib vind je ook een aantal prentenboeken in reuzenformaat, ideaal om voor te lezen aan een groep kleuters. Door het grote formaat komen de prachtige illustraties uitstekend tot hun recht.

Een kamishibai is een klein, draagbaar verteltheater, dat oorspronkelijk uit Japan stamt. Hierin worden grote platen geschoven waarbij de verteller het verhaal vertelt. Dankzij het houten theatertje heeft de verteller de handen vrij om het verhaal met beweging, mimiek en gebaren nog meer te laten spreken. De tekst bij de plaat wordt telkens afgelezen van de achterzijde van de vorige plaat. Als het gordijntje opengaat stappen de kinderen het verhaal binnen en kijken ze ademloos toe. Telkens opnieuw een bijna magisch moment! De bib biedt een mooie collectie verhalensets aan. Ook het vertelkastje is te ontlenen.

Via Fundels kunnen kinderen op de computer een digitale versie van het prentenboek bekijken en beluisteren. Een Fundel bevat naast een bewegend prentenboek ook denk– en taalstimulerende activiteiten, spelletjes, kleurplaten, knutseltips en een luikje met info over de auteur van het boek. Dit alles maakt ze ook uitermate geschikt voor taalzwakke of anderstalige kinderen.

Om het de gebruikers makkelijk te maken werden er ook een aantal boekenpakketten samengesteld. Je kunt die zo meenemen in een handig rugzakje
In de donkerblauwe verteltasjes vind je prentenboeken zonder woorden; daar kun je je eigen verhaal rond verzinnen en vertellen. Dit maakt deze tasjes zeer toegankelijk en uitstekend geschikt om taalzwakke en anderstalige kinderen bij het voorlezen te betrekken.

Een KompasTas bevat vijf boekjes rond een educatief relevant thema voor baby’s & peuters. Er zijn tasjes met als thema dieren, eten, fopspeen & knuffels, in bad, kleding, kleuren, lichaam, sinterklaas, vakantie, vervoer en zindelijkheid. Ideaal voor thuis of in de kinderopvang…

De Snippertas bevat vijf prachtige prentenboeken. Een kant-en-klaar pakketje kwalitatieve voorleesboeken, ideaal voor een logeerpartijtje bij oma en opa! Want elk kind houdt toch van een prachtig verhaaltje voor het slapengaan, als een alternatief voor tv?

Op school

Scholen en leerkrachten brengen boeken en kinderen bij elkaar. Iedere dag ontmoet je leerkrachten in de jeugdafdeling van de bib, op zoek naar dat ene prentenboek, dat voorleesverhaal dat aansluit bij het thema dat op dat moment in de klas behandeld wordt. Soms zie je hen naar buiten stappen met een trolley, vol verhalen over halloween of kerst. Niet alleen tijdens de Voorleesweek, maar een heel jaar lang krijgen boeken en voorlezen een plaats in de klas.

En nog …

Ook andere organisaties in Oostende plaatsen voorlezen op de agenda. In diverse Woonzorgcentra, bij onthaalouders, in De Grote Post of de centra van Kind en Gezin, maar ook bij FMDO Moeders zonder grenzen, … vind je enthousiaste voorlezers en luisteraars.

Wie?

Vele partners zetten hun schouders onder de diverse projecten. De ontmoetingscentra, de brugfiguren, het Opbouwwerk voor ouders en kinderen van het Sociaal Huis en de bibliotheek Kris Lambert werken heel nauw samen om de acties BoekBezoek en Voorlezen in de Buurt stadsbreed te realiseren. 

Maar voorlezen kan enkel dankzij de vele vrijwilligers die op verschillende locaties in de stad telkens opnieuw een boek openen, even opkijken, een bladzijden omslaan en aan het voorlezen gaan. En dan wordt het eventjes stil, ergens in Oostende.

Meer infokan je steeds tercht op :

dinsdag 18 november 2014

Toneelgezelschap Spiegel presenteert: 'Wij Dominique'

Het Oostendse Toneelgezelschap Spiegel vzw bestaat al méér dan 30 jaar en is ooit gestart vanuit het jeugdhuis Ter Duinen in Oostende.

Ik was erbij van ‘toen’ en jaarlijks brengen we een productie (meestal een kei-goeie komedie!).
Maar het wordt tijd om een nieuwe generatie ook de kans en de ruimte te geven!
Manu Debruyne nam dit keer de handschoen op met wel een héél bijzondere creatie...tekst, regie, muziek: stuk voor stuk authentiek!

De volledige cast zijn beginners en met de schitterende begeleiding van Lieve en Manu brengen zij u vanavond een aangrijpend verhaal.
Mag ik je uitnodigen?

‘Wij Dominique' speelt op 27, 28, 29 november (om 20u) en op 30 nov om 15 u in CC De Grote Post.
Tickets kun je bestellen bij het UiTloket, telefonisch op het nummer 059 33 90 00 of via degrotepost.be

Nog niet overtuigd?
Kijk dan naar de laatste nieuwsberichten via https://vimeo.com/112045681....

Spannend!

maandag 3 november 2014

Bibliotheek Kris Lambert genomineerd voor een Bib Web Award!


Genomineerd worden voor een Bib Web Award is leuk.
Het zou nog leuker zijn mocht Oostende een Award winnen.
En dat kunnen we niet zonder jullie…
Dus stem op BAKEN Stadslabo van de Bibliotheek Kris Lambert in samenwerking met kleinVerhaal in de categorie Mediawijzer.
Stemmen kan je doen via onderstaande link
https://nl.surveymonkey.com/s/bibwa2014