woensdag 19 maart 2008

Oostende moet op economisch vlak dringend vooruit


Uit het recent verschenen verslag van de studiedienst van de Vlaamse Regering blijkt andermaal dat er in de regio Oostende op economisch vlak nog heel veel werk aan de winkel is.

De Oostende regio bengelt achteraan in het Vlaamse peleton en scoort meestal beduidend lager dan het Vlaams gemiddelde.

In het verkiezingsprogramma van CD&V Oostende pleitten en pleiten we nog steeds om van Oostende een economische aantrekkingspool te maken.

We stelden in ons programma dat onze stad ter plaatste trappelt. Het is zelfs nog erger. Het aantal actieve ondernemingen in Oostende daalde met 0.9 % tussen 1998 en 2004 en het aantal zelfstandigen daalde zelfs met 5.8%.

Ook het gemiddeld inkomen per inwoners steeg 5.1% minder snel in Oostende dan in de rest van Vlaanderen. Oostende produceert het op 1 na laagste Bruto Binnenlands Product per inwoner in Vlaanderen. Allemaal weinig bemoedigende cijfers en we zouden er nog veel meer kunnen geven …

Is het dan allemaal kommer en kwel ? Neen, wat de regio Oostende kent wel een hoog investeringsratio. Maar met de rest is het vrij slecht gesteld: een lage werkzaamheidgraad, lage inkomens en BBP per inwoner, …

CD&V was in haar verkiezingsprogramma de pleitbezorger voor het Economisch Huis, dat vorige maand eindelijk startte.

Maar er moet meer gebeuren. CD&V wil mee actie ondernemen om de Oostendse regio economisch op te krikken en herhaalt klaar en duidelijk haar standpunt dat de lokale ondernemers gestimuleerd en ondersteund moeten worden om met duurzame maatregelen van Oostende een echte economische aantrekkingspool te maken.

Concreet:
- inschakeling van een investeringsmanager. Iemand die de economische troeven van Oostende bij het bedrijfsleven weet uit te spelen.
- Aanwijzen van een bemiddelingsambtenaar die de inspanningen van VDAB, VOKA, interimbureaus, … op elkaar kan afstemmen
- Een strategisch plan voor de lokale middenstand
- De opening van één enkel loket lokale economie
- Betrekken van alle economische spelers bij het beleid
- Werk maken van meer KMO zones
- Voeren van een handelspandenbeleid

Alleen een integrale en actieve benadering biedt kans op slagen.

Geen opmerkingen: