woensdag 11 januari 2012

Belangrijke werken gepland in kader van kustveiligheid en maritieme toegankelijkheid

Persmededeling van het Kabinet van minister Hilde Crevits

Belangrijke werken gepland in kader van kustveiligheid en maritieme toegankelijkheid
Aan de kust zijn er de volgende maanden tal van werken gepland in het kader van de afweer tegen het geweld van de zee. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits bekend gemaakt in Wenduine (De Haan). De minister was daar op bezoek omdat in Wenduine het grootste project op stapel staat. Het gaat om de verbreding van het strand. Voor 2012 voorziet Vlaams minister Crevits in totaal in een budget van om en bij de 30 miljoen euro voor het veilig en aantrekkelijk maken van de Vlaamse kust. Minister Crevits maakte tegelijkertijd bekend dat de Tijdelijke Handelsvennootschap ‘Noordzee en Kust’ de volgende vijf jaar de nodige onderhoudsbaggerwerken voor de Noordzee en de havens van Zeebrugge en Oostende zal uitvoeren. Een contract met een waarde van 358 miljoen euro.

STERKE EN VEILIGE KUST

In juni 2011 keurde de Vlaamse regering op verzoek van Vlaams minister Hilde Crevits het Masterplan Kustveiligheid goed. Dat is een plan om de kust tegen zogenaamde superstormen en overstromingen te beschermen. Het plan is nodig rekening houdende met de voorspelde klimaatveranderingen. De 10 kustgemeenten hebben zich met het plan akkoord verklaard. Met de gemeenten wordt er telkens nauwgezet overleg gepleegd.

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust heeft de zwakke schakels in kaart gebracht. Langs de hele kust gebeurde er een veiligheidstoetsing van de zeewering. Voor elk gebied werd een veiligheidscontrole uitgevoerd. Daarbij werd er rekening gehouden met de stijging van de zeespiegel. Afhankelijk van de locatie en de situatie zullen er zachte of harde beschermingsmaatregelen genomen worden of komt er een combinatie van de twee. Dat kan gaan over de bouw van stormmuren, de vernieuwing van dijken, de aanleg van een stormvloedkering of strandophogingen (suppleties).

Projecten 2011

Begin oktober 2011 zijn de eerste werken voor het Masterplan Kustveiligheid gestart in Koksijde. Daar is ter hoogte van Sint-Idesbald een groot strand aangelegd dat 20 meter breder is dan het oorspronkelijke strand. Er is bij deze beveiligingsmaatregelen ruim 170.000 kubieke meter zand opgespoten. De werken zijn voltooid.
Ook in De Panne is een aanvoer van 40.000 kubieke meter zand gerealiseerd om het strand te verhogen en te versterken. Deze ingreep is volledig uitgevoerd.

In Oostende is het OW-(Openbare Werken-)plan in volle uitvoering. Passend in dat plan en binnen het kader van het Masterplan Kustveiligheid is vorig jaar opnieuw het zogenaamde Noodstrand met extra zand gevoed. Die werken zijn ook klaar, evenals de totale renovatie van de zeedijkwandelweg, de Albert I promenade.
Nog in Oostende is midden oktober 2011 het heraanleggen van het Zeeheldenplein van start gegaan. Dat plein op de zeedijk wordt vergroot en krijgt een golfdempende uitbouw. De onderbouw en de glooiing in gewapend beton waren klaar tegen de kerstvakantie van 2011 en zeer binnenkort gaat de uitvoering van deze werken verder.


Projecten in 2012:

Grootste project in Wenduine
Volgende maand beginnen in Wenduine bij De Haan de werkzaamheden voor de verbreding van het strand. Wenduine is in het Masterplan Kustveiligheid opgenomen als een uiterst kwetsbare zone, een risicozone wat afweer tegen de zee betreft. Als eerste maatregel wordt het strand aangepakt. Het strand wordt niet verhoogd, maar er is gekozen voor een zeewaartse verbreding van het droge strand. Door de verbreding wordt het veiligheidsniveau van het strand hersteld, dat was afgenomen na de winterstormen in 2010 en 2011. Er komt nu een buffer om de te verwachten erosie te compenseren en de exploitatie van het strand mogelijk te maken. Het zand voor de strandvoeding, in totaal ruim 722.000 kubieke meter, komt van een concessiezone voor zandwinning in de Noordzee. Het is de bedoeling om de volledige uitvoering tegen de zomer achter de rug te hebben want in juli en augustus wordt hoe dan ook geen zand aangevoerd om de veiligheid van de talloze strandbezoekers niet in het gedrang te brengen. De werkzaamheden zullen maximaal 250 kalenderdagen duren. De kostprijs van de werkzaamheden in Wenduine bedraagt 10 miljoen euro.

Knokke-Heist
In Knokke-Heist, aan de Oostkust, zijn de voorbereidende werkzaamheden al gestart voor de versterking van de stranden. Voor het strand van Knokke-Centrum is in een strandvoeding met 100.000 kubieke meter voorzien. In Duinbergen zal er 20.000 kubieke meter strand worden aangevoerd. Op andere stranden is nog eens in een suppletie voorzien van 70.000 kubieke meter zand. Deze werken zijn gepland in de periode april-juni. Alle werken samen kosten 3,6 miljoen euro met als doel een veilige afweer tegen de zee en stormen en de garantie om het strand uit te baten.

Havens
In 2011 is de studie aangevat voor het optrekken van stormmuren in de haven van Oostende. In 2012 start de afdeling Kust van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust met nog meer studies voor harde beveiligingsmaatregelen. Die houden onder andere de bouw in van een stormmuur met erosiewerende taluds in de jachthaven van Blankenberge en de realisatie van erosiewerende taluds en een stormmuur rond het Albert I dok in de jachthaven van Zeebrugge.

Samenwerken met Nederland
Intussen heeft het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust de intentie om met de Nederlandse Rijkswaterstaat gezamenlijk zand voor strandvoedingen aan te kopen. Samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland betekent dat de werkzaamheden voor strandverhoging kunnen worden gebundeld, bijvoorbeeld langs de Vlaamse en de Zeeuwse kust. De verwachting is dat er door de schaalvergroting lagere prijzen bedongen kunnen worden. De betrokken administraties beginnen daarover op korte termijn onderhandelingen.

TOEGANKELIJKE HAVENS : contract van 358 miljoen euro

De havens van Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge zijn de belangrijkste motors van de Vlaamse economie. Dit kan slechts waargemaakt worden middels een goede maritieme bereikbaarheid van deze havens. Gezien de natuurlijke sedimentatie in de vaarpassen van de Noordzee en de havens van Oostende en Zeebrugge, zijn baggerwerken onontbeerlijk om de grote zeeschepen te kunnen ontvangen. Op 9 december 2011 besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister Hilde Crevits om de opdracht voor het uitvoeren van de onderhoudsbaggerwerken in de vaarpassen op de Noordzee en de maritieme toegangen tot de kusthavens Oostende en Zeebrugge toe te wijzen. Na grondig onderzoek van de ingediende offertes wordt de volledige opdracht op basis van een beperkte offerteaanvraag gegund aan de tijdelijke handelsvennootschap “Noordzee en Kust” (bestaande uit de Vlaamse baggerbedrijven Baggerwerken Decloedt en Zoon, Dredging International en Ondernemingen Jan De Nul). De jaarlijkse uitgave bedraagt 71,7 miljoen euro (inclusief BTW, exclusief herzieningen). Gedurende de looptijd van het contract van 5 jaar dient een totale budgettair bedrag van 358 miljoen euro voorzien te worden.

Geen opmerkingen: